✨ Çanakkale'nin Çan İlçesinden Güne Merhaba

Abone Ol
Gazete ManşetleriGündem
Trend

Nevruz Bezi Dokumacılığı Canlanıyor: Köy Kadınları İstihdama Katılıyor!

Çanakkale Yenice’nin Nevruz Köyü’nde kurulan kadın emeği kooperatifi, geleneksel Nevruz bezi dokumacılığını yeniden hayata geçiriyor. Köy kadınları, bu proje ile hem kültürel mirası yaşatıyor hem de yeni istihdam olanaklarına kavuşacak.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), yıllardır el yapımı yöresel kültürel miras ürünleri işleyen Nevruz Köyü’ndeki kadın emeği kooperatifi ile güçlerini birleştirdi. Bu iş birliğiyle, geleneksel Nevruz bezi dokumacılığı yeniden canlanacak, köy kadınları için yeni istihdam fırsatları yaratılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Anadoludakiler Projesi kapsamında yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile başarılı bulunan “Nevruz Kadınları Yöresel Değerleri Sürdürülebilir Tekstil Ürünlerine Dönüştürüyor” projesi hayata geçiyor. Proje kapsamında, Çanakkale’de ikamet eden köy kadınları, Nevruz bezi dokumacılığında yetkinlik kazanarak istihdama katılacak.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Çanakkale Yatırım Destek Ofisi’nde düzenlenen imza törenine GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ve Nevruz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Canan Aydın katıldı. Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün “Kadın İstihdamı/Kadın Girişimciliği” teması kapsamında destekleniyor. Dr. (h.c) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı da projeye ortak olarak yer alıyor.

En Az 20 Köy Kadını Eğitim Alacak

Proje ile Çanakkale’de yaşayan en az 20 köy kadını, kültürel miras niteliğindeki Nevruz bezi dokumacılığı konusunda eğitim alacak ve istihdama katılacak. Yenice ilçesi Nevruz Köyü’nde kurulu kadın kooperatifi ile iş birliği yapılarak, köy kadınlarının tasarım odaklı tekstil ürünleri üretmeleri sağlanacak. Proje, köyler arasındaki etkileşimi artırmayı ve sürdürülebilir tekstil üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kadim Bilgi Marka Değeri Kazanacak

Proje kapsamında, köy kadınlarının tasarım odaklı üretim yapmaları, sosyal medya üzerinden kendi işlerini temsil edebilmeleri ve girişimcilik becerileri kazanmaları hedefleniyor. Bu sayede, Anadolu’nun kadim bilgisi ürünleşerek marka değeri kazanacak ve köy kadınlarının ekonomik olarak güçlenmesi sağlanacak.

“Nevruz Bezi Kültürel Miras Olarak Aktarılacak”

GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, projeyle ilgili yaptığı açıklamada;

“Nevruz bezi dokumacılığı, köy kadınları için yeni bir gelir kaynağı olacak. Bu sayede, 18-80 yaş aralığındaki kadınlar, kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarırken ekonomik olarak da güçlenecek.” ifadelerini kullandı.

Proje, Çanakkale’deki köy kadınlarının hem kültürel değerleri korumasına hem de sürdürülebilir bir gelir modeli oluşturmasına katkı sağlayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu