✨ Çanakkale'nin Çan İlçesinden Güne Merhaba

Abone Ol
Gündem

Biga’da Çiftçiye %75 Hibeli 64 Ton Çeltik Tohumu Dağıtıldı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde, damla sulama yöntemiyle çeltik üretimini geliştirme projesi kapsamında 64 ton çeltik tohumu çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle dağıtıldı.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün desteklediği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen “Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, 64 ton çeltik tohumu çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle dağıtıldı. Tohum teslim töreni, Biga İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde düzenlendi.

Biga’daki programa, Çanakkale Vali Yardımcısı Dr. Polat Kara, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, il ve ilçe protokol üyeleri ile çok sayıda üretici katıldı.

“Kuraklıkla Mücadele İçin Önemli Bir Adım”

Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, törende yaptığı konuşmada çeltik tarımının Biga için stratejik önemde olduğunu belirtti. 2024 yılı itibarıyla sulanabilir arazilerin yaklaşık yüzde 40’ında çeltik üretimi yapıldığını söyleyen Ergün, “Geçen yıl yaşanan dolu felaketinin ardından destek talebimizi her platformda dile getirdik. Bugün burada da kuraklıkla mücadele için önemli bir adım atıyoruz” dedi.

“%70 Su Tasarrufu Sağlıyor”

Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş ise çeltik tarımında su tüketiminin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, “Damla sulama yöntemi ile yüzde 70’e varan su tasarrufu sağlanıyor. Bu proje hem çevreye hem çiftçiye dost bir modeldir. Su bize dedelerimizin mirası değil, torunlarımızın emanetidir” ifadelerini kullandı.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Anıl Çay, bilimsel yöntemlerin tarımda kullanımının önemine değinerek, fakülte olarak projelere destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Çanakkale Türkiye Çeltik Üretiminde 4. Sırada

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan da projenin detaylarını paylaştı. Çanakkale’nin Türkiye çeltik üretiminde 4. sırada yer aldığını belirten Demirhan, “2024 yılı itibarıyla 129 bin dekar çeltik ekim alanımız var, bunun 100 bin dekarı Biga ilçemizde bulunuyor. Ancak kurak yıllarda bu alanların yarısı ekilemiyor. Damla sulama yöntemi ile hem su tasarrufu sağlıyoruz hem de verimliliği artırıyoruz” dedi. 2025 yılı için projeye 10 milyon TL bütçe ayrıldığını açıklayan Demirhan, 64 ton sertifikalı yerli çeltik tohumunun üreticilere teslim edildiğini, ikinci etap başvurularının ise 2 Mayıs’a kadar süreceğini duyurdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu