
Çanakkale Turizmini Tehdit Eden Büyük Tehlike: Müsilaj Geri Döndü!
Çanakkale Kamp ve Karavan Derneği Başkanı İsmet Balkan, “Müsilaj Çanakkale bölge turizminin en büyük tehlikelidir” dedi.
Çanakkale Kamp ve Karavan Derneği Başkanı İsmet Balkan, deniz yüzeyinde oluşan ve halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilajın, Çanakkale bölge turizmini ciddi şekilde tehdit ettiğini açıkladı. Balkan, özellikle Marmara Denizi’ni kirleten unsurların göz ardı edilmesinin sorunun büyümesine neden olduğunu söyledi.
“Müsilaj Deniz Canlıları Kadar Turizmi de Tehdit Ediyor”
Balkan, özellikle Marmara Denizi’ni kirleten unsurların göz ardı edilmesinin sorunun büyümesine neden olduğunu ifade ederek, “Müsilaj diğer bir adı ile deniz salyası, deniz yüzeyinde oluşan kalın ve kremsi olan maddeye verilen isimdir. Sadece bitkiler tarafından değil, çeşitli mikroorganizmalar aracılığı ile de oluşmaktadır. Zamanla deniz canlılarını tehlikeye atacak bir hale gelmektedir. Deniz örtüsünü boğacak bir hale gelebilmektedir. Müsilaj yine, özellikle deniz canlıları ve turizm için büyük bir tehdit konumundadır” diye belirtti.
“Marmara Denizi Müsilajdan Arındırılması Gerekir”
“Yetkililer görmezden geliyor, fakat müsilaj sorunu bölgemizde başta turizm ve balıkçılık olmak üzere, bir çok sektörün sonunu getirebilir” sözlerine dikkat çeken Balkan, “Kazdağlarından sonra birde Müsilaj sorunu git gide büyüyor. Başlıca sebebi Marmara’yı kirleten etmenlerin görmezden gelinmesi. Yetkililer Çanakkale’den başlayıp Kuzeye doğru Denizi kirleten ve ısıtan sanayii kuruluşlarını araştırıp önlem alsalar seviyeler normal normlara döner ve sorun azalır. Müsaj oluşumu sıcaklık faktörünün yanı sıra diğer önemli nokta ise deniz kirliliğidir. Denizde ki kirlilik oranı yükseldikçe müsilaj oluşumu kaçınılmaz bir sondur. Tehlikeli malzemelerin denize boşaltılması sonrasında denizin kirlilik oranında büyük artış dolayısıyla müsilaj sorunu oluşmaktadır. Deniz kirlenince azot ve fosfor miktarında artış söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla buda müsilajın önemli nedenlerinden biridir. Müsilaj oluşumu sonrasında Marmara denizi korkutucu bir görünüme sahip olmuştur. Önlem alınmadığı sürece daha büyük soru haline gelecektir. Bu noktada Marmara denizi müsilajdan arındırılması gerekir. Marmara denizinde ki müsilaj sorunun giderilmesi için öncelikle denizin kirlilik seviyesinin azalma göstermesi gerekir” ifadelerine yer verdi.
“Turizmci Olarak Yetkilileri Göreve Davet Ediyorum”
Sorunun kaynağında deniz kirliliği olduğunu belirten Balkan, şunları söyledi, “Deniz canlılarını ve insanları tehdit eden bu tehlikeyi önlemek mümkündür. İlk olarak denizin kirlilik seviyesini azaltmak gerekir. Özellikle tehlikeli malzemelerin denize dökülmesini önlemek noktasında önemli bir adım atılması gerekir. Denizde yer alan gemi ve kayıkların düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir. Kıyı kesimler başta olmak üzere müsilaj sorunu olan yerleri temizlemek gerekir. Önlemek için büyük çaplı adımlara ihtiyaç yoktur. Özellikle denizin temiz olmasına önem verilmelidir. Çünkü deniz kirliliği müsilajın en önemli nedenleri arasında bulunmaktadır. Bazıları belkide Musalaja sebep veren etkenleri gözardı etmek için, deniz mevsim geçişlerinde eski sıcaklıklarına dönmesi durumunda müsilaj kendiliğinden geçer şeklinde söylemlerdebulunmakta, ancak bu bilgi bilimsel bir dayanağı yoktur. Sadece bir varsayım olmakla beraber önlem aşamasında farklı adımlar atılması gerekir. Çanakkale Kamp ve Karavan Derneği Başkanı ve bir turizmci olarak yetkilileri göreve davet ediyorum. Acil olarak Kamuoyu duyarlılığını ortaya koymalı ve yetkililerin özellikle sorunun büyümesine katkı sağlayanlara karşı harekete geçmesini sağlaması gerekiyor. Görmezden gelerek veya bekleyerek Müsilaj sorunu çözülmez. Turizm bölgemizin en önemli gelir kapısıdır, kapatılmasına müsade etmeyelim.”