
Yargıda Köklü Değişiklik, Adli Para Cezaları Artıyor
TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 8. Yargı Paketi'nde adli para cezalarında önemli artışlar öngörülüyor. Hakimler, günlük 500 liraya kadar ceza verebilecek. İşte pakette yer alan diğer önemli düzenlemeler...
TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kamuoyunda “8. Yargı Paketi” olarak biliniyor. Önemli değişiklikler içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’na sunulacak. Uzun yargılama süreleri ile ilgili manevi tazminat talepleri, Adalet Bakanlığı’na bağlı Tazminat Komisyonu’na yapılacak.Teklifin yasalaşması halinde, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” fiili müstakil bir suç haline getirilecek. Bu düzenlemeyle suçu işleyen kişi, işlediği suç ve örgüt adına suç işleme suçuyla ayrı ayrı cezalandırılacak. Ayrıca, hükmün geriye bırakılması kararlarına karşı da temyiz yoluna gidilebilecek. Hapis cezasının infazında re’sen vasi atama sebebi olmayacak, hükümlünün istemesi gerekecek.NTV’nin aktardığı bilgilere göre; adli para cezalarında da önemli değişiklikler öngörülüyor. Hakimler, günlük 500 liraya kadar ceza verebilecekler.
8. YARGI PAKETİ İLE NELER DEĞİŞECEK?
-Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç sayılacak; bu fiili gerçekleştiren kişi hem işlediği suç hem de örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak.
– Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.
– İcra ve İflas Kanunu’na göre bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilecek.
– Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği üzerine kısıtlanacak veya kendisine kayyum atanacak.
– Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
– Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.
– Yakalama ve tutuklama işlemlerinin yanı sıra adli kontrol işlemlerine karşı, kanunda öngörülen başvuru imkanlarından yararlandırılmayan kişiler, tazminat isteminde bulunabilecek.
Kaynak:Haber Global