
“Artrit Dünyada Sık Görülen Hastalıklar Arasında”
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Nedim Kaban, Dünya Artrit Günü'nde artrit hakkında bilgilendirme yaptı ve erken teşhisin önemini vurguladı.
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Nedim Kaban, Dünya Artrit Günü nedeniyle açıklamada bulundu. Kaban, “Eklemlerde iltihaplanma ile karakterize olan ve sıklıkla eklemlerde ağrı, kızarıklık, ısı artışı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren artritler, dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkileyen kas ve iskelet sistemi hastalıklarının en önemli ve yaygın grubunu temsil etmektedir” dedi.
“Artritin Pek Çok Alt Tipi Var”
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları hakkında farkındalığı artırmak ve dikkat çekmek amacıyla her yıl 12 Ekim tarihinin “Dünya Artrit Günü” olarak kabul edildiğini dile getiren Kaban, “Eklem iltihaplanması ya da eklem romatizması olarak tanımlanan artritin pek çok alt tipi bulunduğunu belirtti.
“Artrit Dünyada Sık Görülen Hastalıklar İçinde Yer Alıyor”
Romatoloji Uzmanı Kaban “Artrit dünyada sık görülen hastalıklar içinde yer almaktadır. En çok görülen eklem romatizması olarak isimlendirilen romatoid artrit ve omurga ya da bel romatizması olarak bilinen spondilit artrittir. Diğer bağ dokusu iltihapları ise daha seyrek görülmektedir. Genellikle sinsi başlayan bir hastalık olan artrit enfeksiyonla birlikte seyrederse hastalık çok daha belirgin bulgularla kendini gösterebilir. Eklemlerde şişme, ısı artışı, ciltte kızarıklık, ağrı ile kendini gösterir. Tutulumlar büyük ya da küçük tüm eklemlerde görülebilir ve ilerleyebilir” dedi.
“Erken Tedavi Başarı Oranını Arttırır”
Genel olarak tüm artrit hastalıklarının tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kaban, tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı oranının da o ölçüde arttığını söyledi.