
“Çanakkale Mutfağının İncisi: Tarhanalı Patlıcan Tarifiyle Tanışın!”
Çanakkale'nin meşhur yemeği olan tarhanalı patlıcan tarifiyle nefis bir lezzet deneyimi yaşayın! 1 kg patlıcan, sütlü tarhana ve diğer malzemelerle hazırlanan pratik tarif burada.
Çanakkale mutfağının sevilen lezzeti olan tarhanalı patlıcan, hem pratik hem de lezzetli bir seçenek sunuyor.
Tarhanalı patlıcan tarifi, sağlıklı ve doyurucu bir öğün için ideal bir seçenektir. İçerdiği protein, lif ve vitaminlerle besleyici bir yemek sunar. Ayrıca, çeşitli baharatlarla zenginleştirilerek damak zevkinize uygun hale getirebilirsiniz.Bu tarif, özellikle misafirleriniz için harika bir seçenek olabilir. Lezzetiyle herkesi etkileyecek ve sofranızı zenginleştirecek olan tarhanalı patlıcan, pratik yapımıyla da öne çıkıyor. Denemek için sabırsızlanıyorsanız, malzemeleri hazırlayın ve hemen mutfağa girin!
MALZEMELER
-1 kg patlıcan
-1 su bardağı göce (sütlü tarhana)
– 3 adet soğan
– 100 gr lor
– 2 adet yumurta
– yarım demet nane
– yarım demet maydanoz
– 1 çay kaşığı karabiber
– 1 tatlı kaşığı tuz
– 4 yemek kaşığı zeytinyağı
– 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
– 3 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Patlıcanlar kaynamakta olan sıcak suya konularak, yumuşayıncaya kadar bekletilir. Yumuşadığında kevgirle ocaktan alınarak, üzerine soğuk su dökülür. Soğuyana kadar 10 dakika süreyle bekletilir ve suyu süzülür. Patlıcanlar diklemesine ikiye bölünür ve içleri çıkarılır ve çıkarılan içlerin çekirdeksiz kısmı ince ince doğranır. Soğanlar ince ince kıyılır ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı ile sararana kadar kavrulur. Sarardığında, doğranmış patlıcan içleri eklenerek, 5 dakika daha kavrulur. Üzerine 3 su bardağı sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Kaynadığında göce eklenerek, kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirilir. (Suyunu tamamen çekmemesine özen gösterilmelidir.) Malzemeler ateşten alınarak, yaklaşık 10 dakika soğumaya bırakılır. Soğuyan malzemenin içine, ince kıyılmış nane, maydanoz, tuz ile karabiber ve lor katılarak, harmanlanır. Bu harç ile daha önce içleri çıkarılan patlıcanlar doldurulur. Patlıcanlar 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlanmış tepsiye dizilir. Yumurta ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı bir kapta çırpılarak, patlıcanların üzerine sürülür ve tepsi fırına verilir. Malzemelerin üzeri pembeleştiğinde –yaklaşık 1 saat sonra- fırından alınarak, soğutulur; bu halde servis edilir.
Kaynak:Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü